wtorek, 25 czerwca 2013
Tajska zupa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem
Co zrobić na obiad, kiedy wracasz do domu przemoknięta, pociągająca nosem, właśnie dostałaś mandat w autobusie, a wcześniej oblałaś egzamin? Rozgrzewającą, pikantną, pożywną zupę.. Takie comfort food dla zakatarzonych.
/Tajska zupa z kurczakiem/ 4 porcje
pojedyncza pierś z kurczaka
600ml bulionu
400ml mleka kokosowego
2 łyżki oliwy
1 szalotka
2 ząbki czosnku
3 cm kawałek świeżego imbiru
1/4 papryczki chilli
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cukru brązowego
sok z cytryny i sos sojowy do smaku
W dużym rondlu rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić drobno posiekane szalotkę, czosenek, imbir i chillii, dusić 3 minuty. Dolać resztę oliwy, dodać kmin, kolendrę i kurkumę, a następnie pokrojonego w paski kurczaka, obsmażyć go delikatnie z każdej strony. Dodać mleko, bulion i cukier, gotować przez 10 minut i doprawić sosem i cytryną.
Podałam z makaronem sojowym i groszkiem.
Źródło:filozofia smaku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz