niedziela, 23 czerwca 2013

Wegańskie ciasto czekoladowo-kokosowe z kaszy jaglanej



Uwielbiam wegańskie i wegetariańskie przepisy! Fascynuje mnie to, że praktycznie każdą rzecz pochodzenia zwierzęcego można zastąpić. Kocham kaszę jaglaną, więc po prostu musiałam zrobić to ciasto. Okazało się takim sukcesem, że zasmakowało nawet mojemu bratu, kaszowemu niejadkowi. Jednak następnym razem upiekłabym je nie w formie ciasta, ale w kilku małych kokilkach jako jednoporcjowy deser lub śniadanie. Zwiększyłabym też ilość kakao.

/Czekoladowo-kokosowe ciast z kaszy jaglanej/
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (=szklanka sypkiej)
1 szklanka otrębów (zastąpiłam pół szklanki mielonych migdałów i pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej)
4 łyżki cukru brązowego
3 łyżki oleju
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
1 szklanka wiórków kokosowych
1 łyżka siemienia lnianego mielonego

Siemię lniane wymieszać z ciepłą wodą, tak aby uzyskało konsystencje jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przełożyć do formy. Piec w temperaturze 200-220 stopni przez 30 minut (piekłam troche dłużej)
Źródło:http://zdrowy-talerz.pl/2013/05/czekoladowe-ciasto-jaglane/

3 komentarze:

  1. ooo, smakowicie;)
    Też lubię takie przepisy, można fajnie pokombinować;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Łączę się w miłości do wegańskiej kuchni! :)
    Przepis brzmi ciekawie, z chęcią bym zjadła takie ciasto, więc pewnie w najbliższym czasie upiekę.

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl